Un cop resolts alguns dels grans dubtes que teníem, era el moment de posar-se a observar per tal de veure, en primera persona, com es nodreix una planta. Però, per aconseguir-ho, havíem de plantar llavors. Quines? Quines havíem d’escollir perquè poguéssim, durant aquest mes d’observació, veure-les créixer? Havien de ser unes llavors de creixement ràpid.
Després d’informar-nos a través d’Internet i de posar-nos en contacte amb persones coneixedores d’aquest món, com experts en plantes, al CESIRE-CEDEC (Centre de suport a la innovació i la recerca educativa), així com gent que treballa en herbolaris, centres de jardineria i botigues dedicades al cultiu de la flora, vam decidir plantar raves. Són unes hortalisses que creixen de manera bastant ràpida, ja que pot passar menys d’un mes des que es planta fins la collita.
Així, doncs, ens va semblar molt encertada la idea de plantar les llavors d’aquesta hortalissa, perquè el fet que fossin de creixement accelerat ens permetria obtenir resultats ben aviat i així poder observar aquesta evolució. Com que era quelcom nou per a totes, molts dubtes ens van abordar: Quin material haurem d’usar? S’haurà de regar força? Quanta llum necessita aquesta planta? Varem posar hipòtesis a tots aquests interrogants buscant quin material era necessari per aconseguir donar vida a allò que estàvem plantant: era bàsic un test amb una profunditat pronunciada ja que els raves són força llargs i hauran de tenir espai suficient per créixer. El fet del reg era força subjectiu, però per la informació que vam obtenir ens recomanaven que la terra havia de ser força humida i gens àcida.
Però… i la llum? Aquest últim dubte ens va suposar una conversa força interessant, unes deien que no necessitava gaire llum, d’altres que la llum era essencial i que per tant havia d’incidir directament al sòl perquè pogués germinar. Així doncs se’ns va acudir que podíem plantar dos testos i distribuir-los un amb llum natural, i l’altre amb artificial.
Què volem aconseguir amb això? Descobrir quina llum necessiten els raves per nodrir-se, i veure les diferències de creixement entre l’un i l’altre.
Però, a més d’aquesta plantació vam decidir també plantar llenties, perquè creiem que és quelcom molt comú a les escoles i també presenten un creixement molt rapit. A més, nosaltres hem viscut aquesta experiència i recordem com la plantació era força diferent que la que ens havíem plantejat amb els raves.
Aquesta es feia amb cotó en comptes de terra. Però per què? Veritablament no sabiem la resposta… Així que ens vam engrescar a fer -ho amb terra també. Creixerien? O només funciona el cotó? A més a més, la mestra de classe ens va veure com fèiem la plantació, i ens va preguntar… Per què ho feu amb gots de vidre? Ni tant sols nosaltres mateixes ens ho havíem plantejat… Era tant mecànic seguint la nostra experiència. Totes vam coincidir: Volem veure les arrels! I de ben segur se’ns farà més fàcil veure-les en les llenties que no pas en els raves, perquè la quantitat de terra que necessiten les primeres és molt menor que la dels segons, ens seria impossible veure-les en aquests últims! Osigui… Les llenties seran més petites que els raves… Però… Es nodreiexen igual? Necessitaran la mateixa quantitat de llum? I de reg? Ens disposem a comprovar-ho!
Així doncs, vam comprar tot el material necessari per poder dur a terme la plantació de les llavors. Necessitàvem terra, cotó, un lloc on posar la terra, gots de vidre, les llavors i l’aigua, per regar-la. Després d’aconseguir tot aquest material, era hora de portar-ho a la pràctica!
Hem preparat un vídeo on es veu tot el procés: des de tenir tot el material preparat a ja tenir les llavors plantades. Us l’adjuntem perquè compartiu amb nosaltres la sensació que teníem a l’hora de començar el camí cap a la vida. És a dir, com plantar una llavor, tan petita, implica encetar una nova vida. Esperem que us agradi!
Vídeo del procés de plantació
Us atreviu a seguir investigant amb nosaltres?!