dimarts, 27 d’octubre del 2015

Comencem la nostra aventura?

Un cop resolts alguns dels grans dubtes que teníem, era el moment de posar-se a observar per tal de veure, en primera persona, com es nodreix una planta. Però, per aconseguir-ho, havíem de plantar llavors. Quines? Quines havíem d’escollir perquè poguéssim, durant aquest mes d’observació, veure-les créixer? Havien de ser unes llavors de creixement ràpid.


Després d’informar-nos a través d’Internet i de posar-nos en contacte amb persones coneixedores d’aquest món, com experts en plantes, al CESIRE-CEDEC (Centre de suport a la innovació i la recerca educativa), així com gent que treballa en herbolaris, centres de jardineria i botigues dedicades al cultiu de la flora, vam decidir plantar raves. Són unes hortalisses que creixen de manera bastant ràpida, ja que pot passar menys d’un mes des que es planta fins la collita.


Així, doncs, ens va semblar molt encertada la idea de plantar les llavors d’aquesta hortalissa, perquè el fet que fossin de creixement accelerat ens permetria obtenir resultats ben aviat i així poder observar aquesta evolució. Com que era quelcom nou per a totes, molts dubtes ens van abordar: Quin material haurem d’usar? S’haurà de regar força? Quanta llum necessita aquesta planta? Varem posar hipòtesis a tots aquests interrogants buscant quin material era necessari per aconseguir donar vida a allò que estàvem plantant: era bàsic un test amb una profunditat pronunciada ja que els raves són força llargs i hauran de tenir espai suficient per créixer.  El fet del reg era força subjectiu, però per la informació que vam obtenir ens recomanaven que la terra havia de ser força humida i gens àcida.


Però… i la llum? Aquest últim dubte ens va suposar una conversa força interessant, unes deien que no necessitava gaire llum, d’altres que la llum era essencial i que per tant havia d’incidir directament al sòl perquè pogués germinar. Així doncs se’ns va acudir que podíem plantar dos testos i distribuir-los un amb llum natural, i l’altre amb artificial.


Què volem aconseguir amb això? Descobrir quina llum necessiten els raves per nodrir-se, i veure les diferències de creixement entre l’un i l’altre.
Però, a més d’aquesta plantació vam decidir també plantar llenties, perquè creiem que és quelcom molt comú a les escoles i també presenten un creixement molt rapit. A més, nosaltres hem viscut aquesta experiència i recordem com la plantació era força diferent que la que ens havíem plantejat amb els raves.


Aquesta es feia amb cotó en comptes de terra. Però per què? Veritablament no sabiem la resposta… Així que ens vam engrescar a fer -ho amb terra també. Creixerien? O només funciona el cotó? A més a més, la mestra de classe ens va veure com fèiem la plantació, i ens va preguntar… Per què ho feu amb gots de vidre? Ni tant sols nosaltres mateixes ens ho havíem plantejat… Era tant mecànic seguint la nostra experiència. Totes vam coincidir: Volem veure les arrels! I de ben segur se’ns farà més fàcil veure-les en les llenties que no pas en els raves, perquè la quantitat de terra que necessiten les primeres és molt menor que la dels segons, ens seria impossible veure-les en aquests últims! Osigui… Les llenties seran més petites que els raves… Però… Es nodreiexen igual? Necessitaran la mateixa quantitat de llum? I de reg? Ens disposem a comprovar-ho!


Així doncs, vam comprar tot el material necessari per poder dur a terme la plantació de les llavors. Necessitàvem terra, cotó, un lloc on posar la terra, gots de vidre, les llavors i l’aigua, per regar-la. Després d’aconseguir tot aquest material, era hora de portar-ho a la pràctica!


Hem preparat un vídeo on es veu tot el procés: des de tenir tot el material preparat a ja tenir les llavors plantades. Us l’adjuntem perquè compartiu amb nosaltres la sensació que teníem a l’hora de començar el camí cap a la vida. És a dir, com plantar una llavor, tan petita, implica encetar una nova vida. Esperem que us agradi!




Vídeo del procés de plantació


Us atreviu a seguir investigant amb nosaltres?!

divendres, 23 d’octubre del 2015

En què ens volem centrar?

Cal destacar que el motiu de la nostra experimentació era un gran dubte que teníem en ment, el qual ens va costar definir-lo ja que teníem diverses intencions a descobrir. Finalment després de contrastar les nostres idees per enfocar el nostre treball n’hi havia una que era comuna i que ens incitava bastant a totes. Aquesta es tractava sobre les necessitats de les plantes, concretament: en la seva nutrició.


Un cop definit el tema el qual enfocaríem la nostra cerca, vam preguntar-nos: realment què és el que porta a terme les funcions bàsiques i vitals dels éssers vius?
Vam pensar que l’energia i la matèria eren uns components essencials, ja que aquests farien mantenir les seves estructures de manera ferma sense debilitar-los, fer-los créixer i reproduir-se durant el pas del temps.


També, degut a la conversa vam pensar: exactament què és aquesta energia i matèria el qual els fa mantenir vius?
Vam estar donant-li voltes a aquest dubte molta estona, ja que no ho ens ho havíem plantejat mai. Vàrem començar a pensar en la nostra experiència com a éssers vius que som, i primer de tot, vam dir que el fet d’alimentar-nos ens proporcionava unes substàncies necessàries pel nostre organisme ja que si no les ingeríssim no podríem viure en bones condicions. Aquestes substàncies eren els nutrients per poder seguir el cicle de la nostra vida. Per tant, vam pensar com si fóssim plantes, i arribàrem a la conclusió que a elles els passava exactament el mateix, necessitaven aquesta energia i matèria per poder viure.


I centrant-nos en el nostre estudi, abans de submergir-nos a l’observació, primer de tot, vam qüestionar-nos què és la nutrició?
Vam arribar a la conclusió que consistia en un conjunt de procediments que realitzava l’ésser viu per poder sobreviure, per això era una necessitat bàsica per a la seva supervivència.

Tal i com sabíem les plantes són uns éssers vius de nutrició autòtrofa i fotosintètica. Què volien dir exactament aquestes dues caracterísitques que les defineixen?
Quan ens vam fer aquesta pregunta, mica en mica vam trobar la resposta. Totes sabíem que auto volia dir a tu mateix, i que autòtrofa tenia a veure amb la nutrició dels ésser vius, per tant, vam mantenir una conversa entre nosaltres i vam arribar a la conclusió que la nutrició autòtrofa significa que ell mateix s’alimenta sense dependre d’altres éssers vius.

I doncs, ens vam preguntar, fotosintètica quina relació té amb la nutrició autòtrofa? 
Vam decidir cercar informació sobre aquest interrogant que havia quedat obert. Després d’una estona de cerca vam posar en comú tot el que havíem trobat i vam arribar a la mateixa conclusió: la fotosíntesis és el procés per el qual les plantes fabriquen els seus propis nutrients a partir d’aigua, sals, diòxid de carboni i la llum solar.


Diferència entre fotosíntesi i respiració


A partir de la primera conversa que hem tingut durant aquesta aproximació al concepte de nutrició, ens han anat sorgint diferents interrogants on hem pogut conèixer els factors principals de com reben els aliments i que necessiten les plantes per viure.


Tot i que sabem que encara ens queden moltes preguntes per descobrir, ens les anirem fent al llarg d’aquesta observació i d’aquest procés de nutrició i creixement de les nostres llavors. Tot i així, comencem la nostra aventura sabent alguns dels conceptes que abans no ens havíem plantejat mai.


Iniciem l’aventura, doncs?


dijous, 15 d’octubre del 2015

Presentació

Benvinguts al nostre bloc. Som un grup d’estudiants que estem cursant el tercer curs del grau d’Educació Primària de la Universitat Ramon Llull (Blanquerna) i som l’Ariadna Beltrán, la Laura Fontseré, l’Ariadna Fresquet i la Maria Orfila.


Durant aquest semestre, a l’assignatura d’Ensenyament i aprenentatge de les ciències experimentals, se'ns ha proposat fer un petit viatge a través de l’observació d’un ésser viu. Nosaltres hem escollit les plantes, i és per aquest motiu que les treballarem a partir de l’experimentació de més d’una llavor.
L’objectiu d’aquest bloc és conèixer el procés que es duu a terme des de la plantació de la llavor fins el final del cicle de la planta. Observarem, ens farem molts interrogants, experimentarem, analitzarem, compararem i, sobretot, us mostrarem amb detall el creixement de les nostres llavors a partir de la nostra observació.
També ens agradaria dir que aquesta plataforma està pensada com una activitat a realitzar com a futurs mestres dins les nostres aules, per tal de mostrar als alumnes com es treballa vertaderament la ciència. D’aquesta manera podran adquirir, gràcies aquest tipus de metodologia, uns continguts significatius per tal de formar-se integralment com a persones dins d’aquesta societat tant evolutiva i canviant.
Aquesta metodologia despertarà l’alumnat perquè es faci preguntes, tal com mostrarem nosaltres durant tot el procés del nostre bloc, activant, així, el pensament, per tal de resoldre mitjançant el contrast d’idees diferents.
Per tant, serà essencial la comunicació en tot moment, fent noves propostes de tot allò que observarem, a partir del diàleg, l’argumentació i el consens. En resum: amb la interacció de diferents punts de vista per poder construir significats de manera conjunta.
Per últim us volem convidar a descobrir tot el procés de les nostres llavors. Si vols saber quines llavors tractarem hauràs de seguir llegint el nostre bloc!

Ens acompanyes?