Un cop iniciada la nostra observació vam tenir una conversa més a fons. Ens vam preguntar què és una llavor? Posant en comú les nostres experiències ens vam adonar que sempre havíem sentit a parlar de les llavors però que mai no ens havíem imaginat com són per dins, d’on surten o quina funció tenen. Després de molta recerca i molta estona conversant entre nosaltres vam obtenir el que volíem: les llavors són petites plantes embrionàries que s'emmagatzemen a dins un aliment. Hi podem trobar llavors de diferents mides.
Ara bé, tenim el concepte de què són, però quines parts té? La llavor es compon de tres parts: l’episperma, els teixits de reserva i l’embrió. Pel que fa a la primera part, l’episperma és una coberta resistent i el seu objectiu és protegir de factors mecànics i químics. Quant a la segona part, els teixits de reserva s’anomenen albumen, i són un tipus de teixit deshidratat que acumulen sucres, greixos vegetals i proteïnes. I, finalment, comptem amb la darrera part: l’embrió. Aquest, al principi, és empès cap endins per tal de formar-se i alimentar-se de manera més fàcil. A més, aquest està compost per dos pols oposats: la radícula i la plúmula. Aquest primer pol és el que es convertirà en les arrels. En canvi, la plúmula es convertirà en tija.
Parts de la llavor
Teníem clar que les llavors són les que donen el fruit, però com? Quin és el procés perquè la llavor ens produeixi fruit? Quan ens vam fer aquesta pregunta vam trobar ràpidament la solució perquè ens vam adonar que amb l’observació i experimentació que estàvem fent amb les nostres plantes ja estàvem fent aquest procés. Nosaltres vam plantar unes llavors de raves i estem observant com creixen perquè surtin els fruits. Què és el que fem per què puguin créixer els fruits? Doncs, regar amb aigua, que hi toqui el sol o llum artificial, una bona temperatura i una bona nutrició per agafar l’oxigen necessari mitjançant la fotosíntesi, tal com vam estar conversant dies anteriors. Aquest procés s’anomena germinació i és el que fan totes aquelles llavors que tenen embrió.
Quan vam anar fent la nostra recerca també ens vam preguntar: per què d’un fruit hi podem treure llavors? Quan ens vam fer aquesta pregunta vam trobar nosaltres mateixes la resposta fent una comparació. Vam pensar que el fruit era com la panxa d’una mare quan té el fill dins. Tots els nens necessiten un temps per formar-se dins del ventre de la mare abans de sortir i així és com vam interpretar que el fruit ens donava més llavors. Quan la llavor ha estat fecundada i preparada és quan pot separar-se de la planta.
I doncs, tots els fruits que surtin de les plantes es poden menjar? Cal que hi afegim alguna substància? Després de debatre entre nosaltres, trobar diferents hipòtesis i investigar una mica… No sabem ben bé com contestar aquesta pregunta. Unes creiem que no i que sempre hem d’afegir additius per aconseguir aliments amb bon sabor, aspecte, textura etc; i d’altres també en sabem de l’existència dels mercats i l’agricultura ecològica, que pretenen donar una solució més “natural” a tots els productes químics que les companyies afegeixen als aliments que mengem. Així que trobem resposta a tots els nostres interrogants sobre la importància dels additius la comunicarem!
Estem segures que a mesura que anem investigant i experimentant podrem donar una bona conclusió, així que deixem aquesta última pregunta a l’aire, per retrobar-nos amb ella més endavant…
QUINA SERÀ LA NOVA FINESTRA QUE OBRIREM? NO US HO PERDEU!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada