És difícil imaginar-te alguna cosa quan no l’has vist mai. No saps si tindrà unes característiques o unes altres, si serà com esperes o si serà d’una manera totalment contrària a com t’imaginaves que seria. Tot i així, creiem que és interessant fer-ho, tant nosaltres com a les experiències que es duen a terme a les escoles, ja que ajuda, de manera significativa, a visualitzar i a crear un model imaginari sobre allò que es treballa. És interessant, no només imaginar-s’ho, sinó representar-ho plàsticament. A més, és molt útil per poder treballar de manera transversal altres disciplines per no centrar-se únicament en les ciències experimentals.
Nosaltres hem volgut comprovar aquesta diferència d’opinions i pensaments que existeixen entre les persones i la seva imaginació i interpretació. És per això que hem fet una representació artística sobre com serà en un futur la nostra planta. En els nostres dibuixos hem volgut mostrar allò que ens imaginem quan les nostres plantes hagin crescut fins arribar a proporcionar-nos allò que volem veure sortir, el que volem aconseguir, els raves.
Cada membre del grup ha fet la seva pròpia interpretació:
Una de les assignatures més utilitzades és la visual i plàstica. I per què aquesta i no una altra? Ens ajuda a obrir la ment, a fer evolucionar la imaginació i a explorar el que cadascú pensa desenvolupant, així, els estímuls sensorials que podem rebre del nostre entorn. D’aquesta manera, gràcies a la nostra imaginació podem dibuixar, pintar, crear, construir i/o dissenyar noves formes interpretatives de la realitat, tant present com futura.
Què necessita el llenguatge plàstic per poder-lo dur a terme correctament? Saber comprendre -saber veure i saber expressar- i saber fer. Així, doncs, cal capacitar els alumnes per apreciar, analitzar, expressar i criticar la informació visual que reben al llarg de la seva vida.
És a partir del dibuix on podem crear nous interrogants o consolidar d’altres que havíem deixat oberts. A més, amb les interpretacions artístiques podem crear un aprenentatge significatiu de tots els conceptes que anem aprenent de la nostra planta. I així, tenir una representació visual d’allò que hem après o ens falta conèixer.
Nosaltres hem volgut comprovar aquesta diferència d’opinions i pensaments que existeixen entre les persones i la seva imaginació i interpretació. És per això que hem fet una representació artística sobre com serà en un futur la nostra planta. En els nostres dibuixos hem volgut mostrar allò que ens imaginem quan les nostres plantes hagin crescut fins arribar a proporcionar-nos allò que volem veure sortir, el que volem aconseguir, els raves.
Després d’haver realitzat cadascuna el seu dibuix, podrem analitzar i comprendre la diferència que hi ha entre el que pensem i el que en realitat serà. Com hem dit abans, aquesta pràctica és molt útil a l’hora de treballar les idees prèvies. Així, doncs, nosaltres hem dibuixat el que creiem que serà la nostra planta en un futur. Tot i que hem fet unes interpretacions del que podria arribar a ser la nostra planta a partir de la nostra imaginació, ara per ara, no podrem dir amb certesa com arribarà a ser ja que encara ha de créixer perquè puguem veure els raves.
Podem afirmar que, com a grup, tenim idees bastant semblants, però cal dir que cadascuna té una idea diferent del que serà la planta. Són petits detalls que, un cop traslladats al paper semblen poca cosa, però que, desenvolupant un esquema mental, dista molt del que cadascú té a la seva ment.
En relació a les fulles, podem dir que és un dels aspectes que ha tingut més controvèrsia. Cadascuna hem tingut un punt de vista diferent de com seran les fulles quan hagin aconseguit la plenitud del seu creixement. Per exemple, el tercer dibuix té unes fulles més bé allargades i petites, mentre que el segon i el quart presenten un fullatge arrodonit i gran. Pel que fa al primer dibuix, aquest compta amb unes fulles molt petites i arrodonides, i una tija més llarga que la resta. Tots tenen una gran quantitat, ja que, pel que hem vist fins el moment, és una planta que té bastantes fulles amb una tija fina i allargada. Aquest aspecte seria un altre a destacar, el primer i el tercer dibuix compta amb la tija prima. En canvi, els dibuixos dos i quatre tenen la tija més gruixuda, destacant el quart dibuix, que ha fet una tija curta.
Per altra banda, fent referència als raves que presenten les creacions de les components del grup podem destacar diferències en la mida i la quantitat. En el cas del primer dibuix, podem observar tres o quatre raves units entre si al igual que al quart, mentre que en el segon i el tercer únicament es presenta un rave independent amb les seves ramificacions i fulles pertinents. És ben curiós fixar-se en un detall únic en el tercer dibuix sobre la col·locació dels raves. Aquests es troben sobresortits, per tant, s’espera que un cop creixin surtin una mica i no quedin totalment enterrats sota la terra tal i com presenten la resta de dibuixos.
També cal dir que durant la realització dels dibuixos sobre com ens imaginem la planta ens han anat sorgint dubtes o petits detalls que hem passat per alt i que a l’hora de comparar amb la realitat podrem especificar tot allò que en el dibuix no hem pogut mostrar. Ara bé, cal afegir que fins que no ens creixin els raves i els puguem analitzar, no podrem veure amb certesa quin tipus d’arrel tenen? Com són per dins? Quina tonalitat de vermell ens sortirà? Totes les plantacions de raves surten de la mateixa mida i amb el mateix color? De quin color són per dins? Tots aquests interrogants que ens han anat sorgint a l’hora de fer les nostres interpretacions a partir de la nostra imaginació, els haurem de resoldre un cop crescuda la nostra planta.
La diversitat de pensament és important. No creus?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada