Un dels objectius que volíem assolir amb la realització d’aquest blog i, per tant també, amb la nova informació i coneixements que anàvem adquirint era millorar el nostre vocabulari i apropar-lo al científic. Per això, en una de les nostres últimes converses ens va sorgir un dubte en relació a quin és el terme correcte per definir un rave. Des de fa temps que ens preguntem com serien els nostres raves, però ara que la nostra planta ja ha crescut, ens hem tornat a plantejar els dubtes que teníem però, a més a més, ens ha sorgit un dubte molt important:
- Què són els raves? Fruits, verdures o hortalisses?
Quina diferència hi ha entre una fruita, una hortalissa i una verdura?
No sabíem ben bé com explicar en què disten, així que ens vam posar mans a l’obra per trobar els resultats i saber-vos explicar quins vegetals existeixen i com podem classificar-los segons el que s’aprofita per menjar.
No sabíem ben bé com explicar en què disten, així que ens vam posar mans a l’obra per trobar els resultats i saber-vos explicar quins vegetals existeixen i com podem classificar-los segons el que s’aprofita per menjar.
El terme verdura és un mot que utilitzem per referir-nos a qualsevol aliment que ens hagi proporcionat la botànica en general. Té un significat molt ampli perquè abasta diferents òrgans de plantes ben diferents també, i per això sovint el generalitzem amb aliments que estrictament no ho serien. Sovint, els cuiners també ho identifiquen amb qualsevol part verda de les hortalisses, aquells productes que s’han obtingut a l’hort però que no són fruita!
En un vocabulari lleuger i perquè tots i totes ens entenguem podríem dir que les verdures són “aliments de fulla” com poden ser les coliflors, l’enciam, l’api, les espinaques, etc., i les llavors de les llegums quan estan verdes que poden ser, per exemple, els pèsols, les mongetes verdes o les faves tendres. En canvi, a les hortalisses li donem un sentit encara més ampli ja que serien les fulles, les arrels, les tiges, els fruits, les llavors, els bulbs, etc.
D’altres vegetals que també són importants que coneguem són els llegums: un tipus de fruit sec semblant a les llavors que creixen i maduren dins del fruit i les plantes en què es produeixen. Com exemples podríem nombrar les llenties, les faves o els cigrons. Per últim, esmentar també les fruites, que es diferencien segons la seva textura i sabor en: carnoses, seques i oleaginoses. Les parts que ens mengem de les primeres posseeixen més del 50% d’aigua, en canvi les segones semblen llavors i porten menys del 50% de l’aigua, i les terceres són les que tenen un contingut de greix molt pronunciat, com podria ser l’oliva.
Hem anat indagant sobre aquest tema. I un dia de conversa entre les quatre membres del grup, una de nosaltres va dir:
- Després de buscar i descobrir que són les verdures i els llegums… Alguna em podria explicar què són les hortalisses, doncs? Perquè no ho acabo de veure del tot clar…
- A mi em passa el mateix, és complicat perquè hi ha gent que ho defineix d’una manera i d’altres d’una altra… A més, fins i tot hi ha cuiners que no usen bé els termes! - va afegir una companya
- Crec que aquests conceptes haurien de quedar clars des que els infants són menuts, així no tindrien tants dubtes com nosaltres ara mateix! - va proposar una altra
- Molt bé! Doncs ja ens anem aproximant a una altra qüestió que volem saber!
- Doncs seguim buscant a veure què més podem saber - va afegir finalment una altra, tancant així aquesta petita conversa
Ens vam posar a cercar perquè volíem saber exactament què són els raves, sabíem que era una hortalissa però ara volíem saber amb detall la seva definició (ja que amb anterioritat només hem esmentat un aspecte) i si hi ha diferents tipus.
Aquella mateixa tarda, vam decidir buscar, amb els cinc sentits posats, quin era el significat del terme pel que estàvem tant interessades. Al dia següent vàrem fer una posada en comú i vam xerrar sobre tot allò que havíem trobat. Ens vam adonar que d’una manera o d’altra teníem la mateixa informació i per tant vam poder extreure la mateixa conclusió.
Un cop passada aquella tarda vam sintetitzar i podem dir el següent: les hortalisses són plantes o parts de la planta que són comestibles. A més a més, es mengen crues i són plantades a l’hort. Concretament, podem dir que les hortalisses són tubercles, i d’altres exemples que podem proporcionar són les patates i les pastanagues que, tot i que sovint són considerades verdures, realment no ho són! Per motius com aquests i que els límits no estan gaire delimitats, moltes vegades hauríem de considerar ambdós termes sinònims.
Les hortalisses es classifiquen, depenent de la part comestible, en:
FRUITS: albergínia, pebrot, bitxos, carabassa, tomàquet.
BULBS: ceba, porro, all sec.
FULLES I TIGES VERDES: bledes, xicoira, card, endívia, escarola, enciam, espinacs, julivert, api, col, bròcoli, cols de Brussel·les.
FLOR: carxofa, coliflor.
TIGES JOVES: espàrrec.
LLEGUMS FRESCOS O VERDS: pèsols, faves, mongetes verdes.
ARRELS: pastanaga, nap, remolatxa, rave.
Un cop trobada la classificació, vam veure que els raves són hortalisses d’arrel. Això volia dir que el que aprofitem d’aquesta hortalissa per l’alimentació, la seva gran finalitat un cop arriba a la fase de maduració, és la part subterrània de la planta que no podíem veure en el nostre experiment d’observació d’ésser viu.
Així doncs, i per finalitzar, podem dir que hem descobert quin és l’aliment que estem cultivant -una hortalissa d’arrel- i per quins motius hem descobert que ho és! Cal dir també que, com comentavem abans, els límits són molt relatius, i fins i tot experts en el camp de la cuina no tenen del tot clar quan quin és el terme genèric de cada aliment que utilitzen als fogons.
És per això que des d’aquesta entrada del nostre blog volem reivindicar la importància de mostrar els infants en quines característiques disten les verdures de les hortalisses, així com aquestes dels llegums i els fruits. A més a més, els més menuts han de començar a introduir en el seu vocabulari un seguit de nous conceptes per tal d’adquirir i apropar-se al model científic. Proposem que, per tal de dur-ho a terme a l’aula, els nens i nenes puguin experimentar en primera persona tocant, olorant, observant i tastant aquells aliments amb els quals volem que prenguin contacte i els afegeixin a la seva dieta i vocabulari.
ATREVIU-VOS A INVESTIGAR SENSE POR, ÉS VERITABLEMENT LLAVORS QUAN DESCOBRIM QUÈ HI HA AL NOSTRE VOLTANT!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada