dimecres, 2 de desembre del 2015

La collita

L'últim dia que ens vam reunir i vam estar dialogant sobre el creixement de la nostra planta, vam arribar a la mateixa conclusió: està creixent molt ràpid i dintre de poc arribarà el moment de la collita, és a partir d'aquest moment que una de nosaltres va dir:


- I doncs, quan recollirem els nostres raves?

- Aviat! - van dir les altres molt  il·lusionades.

- Doncs investiguem! - va dir una.

Gràcies als experts, cal saber que depenent de l'època de cultiu, de la durada del seu cicle i de les característiques de l'arrel, els raves s'agrupen en diferents varietats: de tots els mesos, amb arrels petites i un cicle molt curt; d’estiu i tardor, amb arrels més voluminoses i cicle una mica més llarg, i per últim, d’hivern, amb arrels encara més grans i un cicle molt més prolongat.


Com molt bé ens vam informar, els nostres corresponen als d’estiu i tardor, és per aquest motiu que som conscients que ens trobem en un estat intermedi i els nostres raves seran de mida mitjana i estaran sotmesos a un cicle vital ni molt curt ni molt llarg. Però, la nostra gran pregunta des del creixement incontrolat de cada setmana és, cada vegada amb més urgència: quin serà el moment en què farem la collita? Com sabrem que els raves estan suficientment madurs i han arribat al final del seu cicle? Són dubtes que provoquen molta conversa entre nosaltres ja que no podem observar allò no visible, per tant, tenim varietat d’opinions i considerem que és un tema delicat per tancar una resposta única i final.


Una de les alertes que ens ha fet estar segures que sortirien els raves tan esperats, ha estat l’observació de les tiges d’un color vermellós com el que mostren les següents fotografies en ambdues plantacions, tant la de llum natural com la d’artificial. És ben curiós que a partir d’aquest petit detall puguem extreure’n conclusions que a l’interior de la terra hi ha alguna cosa que fa que tingui aquesta tinció tan característica i poc habitual, ja que normalment són d’un color verdós.




Després de molts dies centrades en aquest tema, creiem que un cop hagin passat 6-7 setmanes farem una comprovació del nostre ésser viu a partir d’una petita excavació per cada tipus de plantació. Primer de tot, per veure’n les diferències del procés per cada tipus i, segonament, per orientar-nos de quin és el seu estat actual i si realment han arribat a la fase de la maduració. Creiem que és una actuació necessària, ja que d’aquesta manera podrem extreure’n conclusions i actuar en conseqüència.

Cal destacar que l’època del rave és al maig, juny i juliol. I com hem arribat a aquesta deducció? Una de nosaltres sol comprar-ne al mercat, i ben convençuda ens ha explicat que durant aquests mesos és quan se’n troba amb més facilitat. Tot i així, hem contrastat la seva aportació i el nostre diàleg ens ha portat a preguntar-nos que durant l’hivern també hi ha cultius, com pot ser això? Anys enrere segur que això no passava, però amb tants avenços, els components químics fan que un aliment fora de temporada sigui present als mercats. No obstant això, també creiem que els hivernacles són una gran potència que ajuden al creixement d’aquests durant tot l’any conservant-los en climes totalment temperats.

Com hem esmentat anteriorment, la collita esdevé quan, de manera sobrevinguda, algun senyal ens alerta. Quan alguna cosa canvia és per algun motiu: la pròpia naturalesa ens està avisant sobre alguna alteració o transformació de la matèria que composa el nostre ésser viu. Per tant, és important saber detectar aquestes modificacions, ja que seran les que ens ajudaran a saber quan exactament s’ha de fer la collita. En el nostre cas, veure com les tiges han anat agafant un to vermellós ha sigut l’indici que ens ha fet sospitar que, potser, algun rave ja està sortint.

Havent ja descobert quin és el moment que s’ha de fer la collita, només ens queda esperar i veure si realment el nostre ésser viu s’ha desenvolupat com cal per tal d’obtenir els nostres raves. Cal dir que és important tenir clar el moment en què s’han de collir, ja que si es cullen abans ens arrisquem a que encara siguin massa verds, i si es cullen més tard a que ja siguin massa madurs pel seu aprofitament. Així, doncs, volem destacar que, quan es tracta d’éssers vius -més concretament de matèria- és de gran rellevància ser molt precisos, tenir molta cura quant al temps i la quantitat, car sinó no obtindrem els resultats esperats.

Finalment, i fent referència a aquest últim aspecte, ens agradaria destacar la importància que els nens de primària siguin conscients d’aquesta precisió i cura a l’hora de treballar amb matèria. Els infants han de saber que les coses sorgeixen quan a darrere hi ha un esforç, un sacrifici, en aquest cas, el fet de ser pacient, tenir cura de les quantitats -tant de llum com d’aigua, terra, etc.- i ser molt exacte quan es fa feina amb matèria, en el nostre cas una planta.

Tot esforç a la llarga té la seva recompensa, no creus?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada