Des de ben petits ens ensenyen que la nostra dieta ha de ser equilibrada i que sempre hem d’afegir aliments que tinguin un gran valor nutritiu com és el cas de les verdures i les hortalisses. A més, aquests aliments han de ser els principals, i no pas afegir-los com un complement d’un altre.
Els ajuntaments i altres entitats solen crear campanyes i accions on recomanen i proporcionen fruita i verdura a les escoles. N’és un exemple la campanya mundial de “cinc al dia”, creada al 1991 a Califòrnia (EEUU) i que s’ha extés per tot el món, arribant fins i tot a les escoles d’alguna membre del nostre grup! Consistia en la promoció d’aquests aliments a la dieta dels infants de les escoles i en recomanen que s’ingereixin fins a cinc fruites, verdures o hortalisses al dia! Si bé és cert que amb l’impuls d’aquesta el nivell de colesterol i la incidència d’enfermetats cardiovasculars està disminuint de forma significativa i hi ha una millora de la població… Mai us heu preguntat per què? És a dir, per què aquests aliments, i no pas uns altres?
Vam pensar que era interessant centrar-nos en les seves característiques nutritives, ja que considerem que aquesta informació és adequada per poder ser uns grans experts i concienciar-nos del producte que podem trobar-nos en el mercat.
Com ja sabem, el rave és una hortalissa i conté aproximadament un 95% d’aigua, i per tantes considera una de les hortalisses amb major capacitat aquosa. Destaca pel seu reduït contingut en hidrats de carboni (2%), lípids (0,5%), i proteïnes (0,6%).
Aporta aproximadament unes 17 Kcal/100g, el que el situa en un dels aliments de menor contingut calòric, i una quantitat important en:
- Minerals: sobretot pel magnesi, fòsfor, ferro i calci, sent el potassi el mineral que es troba en concentracions més elevades. A més podem trobar quantitats significatives de zinc.
- Vitamines: la seva elevada aportació d'àcid vitamina C. En la seva composició també podem trobar quantitats significatives d'altres vitamines com són la vitamina B2 i B6.
Cal destacar, a més, la presència en la seva composició d'elements sulfurats que proporcionen un cert gust picant afavorint i augmentant la secreció de bilis, fent les digestions molt més lleugeres.
També, hem estat d’acord en afegir com a curiositat quina vinculació té el rave amb la salut. Però abans de buscar i indagar en quines serien les possibles propietats beneficioses que es relacionen amb el consum de rave, hem volgut pensar quines serien:
- Què creieu que beneficiarà al nostre cos el consum de raves? -pregunta una de nosaltres.
- Pensem bé, tindrà que veure amb les seves propietats nutritives, ja que aporten molts minerals i vitamines. Per tant, ingerir-ne és molt positiu sempre i quan no n’abusem, tampoc.
- Tens raó, crec que tindrà moltes propietats beneficioses pel nostre sistema digestiu ja que el seu gust picant augmenta la secreció biliar.
- Cert, però no només pel sistema digestiu, per moltes altres parts del cos segur que també! - va afegir una altra companya
- Sabíeu que també facilita les digestions i que les fa menys feixugues? Ho vaig llegir a una revista no fa gaire!
Un cop vam cercar les seves possibles connexions saludables vam veure que no anàvem tant mal encaminades. Aquests tres aspectes són els que caracteritzen els raves des d’una mirada saludable:
• Afeccions hepàtiques i biliars: els components sulfurats del rave augmenten la producció de bilis al fetge i faciliten el buidament de la vesícula biliar, sent un aliment molt utilitzat en afeccions del fetge i la vesícula biliar, com bé hem explicat anteriorment.
• Trastorns digestius: el rave pot utilitzar-se en algun tractament per tal de guarir trastorns digestius o les digestions lentes i pesades.
• Anticancerígen: diversos estudis han assenyalat una possible relació del consum de rave amb la prevenció de l'aparició de mutacions cel·lulars desencadenants en carcinomes, és a dir tumors carcerígens.
Finalment, i després d’haver descobert totes aquestes dades tan interessants, no voldríem tancar l’entrada sense mencionar que és molt important educar els més menuts en l’adopció d’aquests aliments a les seves dietes per tal de tenir una bona salut i menjar adequadament. Sabem que la reeducació alimentaria és quelcom difícil i feixuc i, per això, pensem que si els acostumem des de ben petits, al llarg de la seva vida no hi haurà cap problema.
A més, hem descobert una curiositat que de ben segur us interessarà: també podem fer servir el rave com a remei per la tos dels més petits! La tos és una de les enfermetats més molestes pels nens i com que el seu organisme encara no posseeix les defenses necessàries per protegir-se d’un virus, com és el cas dels adults, els remeis fets a casa poden ser una bona solució per ajudar a la guarició i cessió de la tos. Cal dir que aquests remeis han de ser supervisats per metges, ja que són només uns consells per tal que la tos afluixi la seva intensitat, però no per curar cap virus! Per tal que l’infant malalt presenti una gran millora, a més dels clàssics banys de vapor o l’escudella de pollastre, també hem descobert un de nou: el suc de rave i mel, ja que descongestiona i neteja les vies respiratòries, així com suavitza i relaxa el coll del nen.
I TU, JA HAS INCLÒS EL RAVE A LA TEVA DIETA?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada